TÜRMOB Olağan Genel Kurulu ve Resmi Seçim Sonuçları

TÜRMOB 22. Olağan Genel Kurulu 15 Ekim 2016 Cumartesi günü Ankara’da toplandı. Divan Kurulu seçimi, saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan Genel Kurulun Divan Başkanlığını TÜRMOB Onursal Başkanı Mustafa Özyürek yürüttü.

TÜRMOB tarafından hazırlanan sinevizyon gösteriminin ardından TÜRMOB Genel Başkanı Nail Sanlı açılış konuşmasını yaptı. Ülkenin ekonomi politik gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sanlı, yönetim kurulunun çalışma dönemi boyunca yürüttüğü çalışmalar ve projeler hakkında detaylı bilgiler verdi. Maliye Bakanı Naci Ağbal ile dönem içinde geliştirdikleri kurumsal ilişkinin bir sonraki döneme aktarılması konusunda dileklerini ifade eden Sanlı, beyanname sürelerinin gözden geçirilmesi ve süre uzatımı, hizmet sektöründe KDV oranının yüzde 8'e düşürülmesi, meslek mensupları için damga vergisinin kaldırılması, 3568 sayılı meslek yasasındaki antidemokratik hükümlerin kaldırılması, sosyal dayanışma fon yönetim sistemini takviye edecek gelir ihtiyacı konularındaki taleplerini dile getirdi. Sanlı sözlerini alkışlarla, Birlik’teki görevine veda ve çalışma arkadaşlarına teşekkür konuşması yaparak bitirdi.

Çok sayıda delege, oda başkanı, oda kurulu üyesi, üye, bürokrat, siyasetçi, ilgili ve basının izlediği Genel Kurulda ilk konuk konuşmasını Maliye Bakanı Naci Ağbal yaptı. Ağbal, 15 Temmuz sonrası ülke gündemini, siyaseti ve ekonomiyi değerlendirerek sözlerine başladı. Daha sonra vergi teşviklerine ilişkin bilgi veren Ağbal, vergi beyannamesi ile SGK bildirgesini birleştirecek bir düzenlemeyi hayata geçirdiklerini, 2017 Ocak ayında bunu fiilen uygulamaya başlayacaklarını dile getirdi. Mali müşavirlerin ağır iş yükünün azaltılmasına yönelik ne gibi bir ihtiyaç varsa bunun gereğini yapacaklarını söyleyen Ağbal, Başkan Nail Sanlı’nın taleplerini de yanıtladı.

Seçime katılacak yönetim, denetim ve disiplin kurulu adaylarının ve listelerinin okunmasının ardından yönetim kurulu çalışma raporu, kesin hesap raporu ve denetleme kurulu raporu sunuldu.

Kurul raporları üzerine görüşmelerle devam eden Genel Kurul’da İzmir SMMMO Başkanımız Vedat Adak da söz aldı. Ülkenin ağırlaşan sosyal ve ekonomik koşullarında mesleki ve toplumsal sorumlulukları bir bütün olarak gördüklerini dile getiren Adak, hukukun ve bilimin üstünlüğüne inandıklarını, Cumhuriyeti, demokrasiyi, barışı, eşitliği ve adaleti bugünkü tarihsel koşulların gerektirdiği şekilde savunmaya devam edeceklerini ifade etti. Meslek onurunu yükseltmek, meslek alanına sahip çıkmak, mesleki bilgi ve birikimi toplum yararına kullanmak için çalıştıklarını söyleyen Adak, ülkemizdeki kriz ortamını ve bu krizin ekonomik ve sosyal yaşamda açtığı tahribatı değerlendirdi. Gelir dağılımının dünya ve ülke ölçeğince yarattığı uçurumun yoksulluğu ve yoksunluğu tırmandırdığını, işsizlik oranlarının büyüdüğünü, istihdam hacminin daraldığını belirten Adak, söz konusu sosyal ve ekonomik açmazdan çıkmanın yollarına ilişkin görüşlerini Genel Kurul ile paylaştı. Adak, Oda süreçlerinde birlikte üretmenin ve birlikte yönetmenin koşullarını yaratmamız gerektiğini vurgulayarak Genel Kurula başarı dileklerini iletti.

Yönetim ve Denetleme Kurulu’nun aklanmasının ardından bütçe önerisinin görüşülüp karar bağlandığı Genel Kurul, seçime katılacak adayların konuşmaları ve dilekler ile son buldu.

16 Ekim Pazar günü yapılan seçimlerin ardından resmi seçim sonuçlarına göre TÜRMOB Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu ve Denetleme Kurulu Üyeleri aşağıdaki şekilde belirlendi.

Yönetim Kurulu:

Cemal Yükselen, Masum Türker, Yahya Arıkan, Eray Mercan, Amsi Masis Yontan, Ertuğrul Erdem, Rıfat T.Nalbantoğlu, Hayri Öztürk, Emre Kartaloğlu

Disiplin Kurulu:

İ.Hüseyin Yıldız, Mehmet Doğan, Abdullah Yeşil, Erdal Sayar, Yeşim Ertuğrul