• SALI, 13 KASIM 2018

İzmir Ticaret Sicil Müdürlüğü'nün Yeni Uygulamalarla İlgili Bilgilendirmesi

• İzmir Ticaret Sicil Müdürlüğü'nün Yeni Uygulamalarla İlgili Bilgilendirmesi

Sayın Üyemiz,

12 Mart 2018 Pazartesi günü saat 15:00’da İzmir Ticaret Odasında, İzmir Ticaret Sicil Müdürlüğü ile yapılan toplantıda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yayımlanan yeni uygulamalar ile ilgili olarak aşağıdaki hususlar görüşülmüştür.

• Anonim Şirket, Kooperatifler ve Limited Şirketlerin kuruluş ve tescil işlemleri ile defter tasdikleri Ticaret Sicil Müdürlükleri tarafından yapılacaktır. Ancak Anonim Şirket ve Kooperatif kurucuları isterlerse kuruluş ana sözleşmelerini noterden yaptırabileceklerdir. Fakat Limited Şirketlerin kuruluş ve tescil işlemleri ile defter tasdikleri sadece Ticaret Sicil Müdürlükleri tarafından yapılacaktır.
  • Kuruluş ana sözleşme ve defter tasdikleri için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenecek matbu bir harç alınacak. Belirlenene kadar herhangi bir ek harç alınmamaktadır.
  • Şirket kuruluşları için önceden olduğu gibi Mersisten sisteme ana sözleşmenin girişi yapılacak ve ana sözleşme çıktısı, kuruluş bildirim formu ve birlikte kullanılacak defterler Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne teslim edilecektir. Ana sözleşme uygun ise Ticaret Sicil Müdürlüğü’nce sms ve mail ile şirket ana sözleşmesinin imzası için randevu talep edilmesi istenecektir, daha sonra şirket ortakları ve temsile yetkililer verilen randevu günü Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde memur huzurunda imzaların atılmasından sonra işlemler tamamlanmış olacaktır.

SMS ve randevu programı önümüzdeki günlerde devreye girecek. Program devreye girene  kadar eski şekilde takip edilecektir.

• Tasdik edilecek A4 defterler; Yevmiye ve Kebir 100’er sayfa, Envanter 50 sayfa, diğer matbu basılı defterler aynen onaylanacaktır. Eleman takviyesi sonrasında sayfalar artırılacaktır.
  • Kuruluşta Mersis sistemi hali hazırda vergi dairelerine açık olup, SGK’ ya da en kısa zamanda açılacaktır. Vergi dairelerine bildirim yapılmayacağı gibi, SGK’ ya da sistem açıldıktan sonra ayrıca tescil bildirimi yapılmayacak ve herhangi bir form ve bildirim verilmeyecektir.
  • Ticaret sicil müdürlüğü randevu talebi, defterlerin tasdiki ve defter tasdikleri için eleman temini hazırlıklarını yapmakta olup,  yapılan yeni düzenlemeler en kısa sürede Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinin de katılacağı geniş kapsamlı bir toplantı ile bilgilendirme yapılacaktır.

Bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz.