Bazı Vergi Kanunlarında Değişiklik Yapılmıştır. (7417 Sayılı Kanun)

Sayın Üyemiz,

7417 Sayılı “Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 05.07.2022 tarih ve 31887 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

7417 Sayılı Kanun ile; Vergi Usul Kanunu, Kurumlar Vergisi Kanunu, 6183 Sayılı Kanun, Özel Tüketim Kanunu, Türk Ticaret Kanunu’nda değişiklikler yapılmıştır.

 Yapılan değişiklikler ile;

--- Vergi Usul Kanunu’nun özel usulsüzlük cezalarının düzenlendiği 353. maddesinin (1) ve (2) numaralı bentlerinde yer alan fatura ve benzeri evrak verilmemesi ve alınmamasına ilişkin özel usulsüzlük cezalarının miktarları 01.08.2022 tarihinden itibaren artırılmaktadır.

Vergi Usul Kanununun Mükerrer 257’nci maddesinin birinci fıkrasının (7) ve (9) numaralı bentlerinde yer alan zorunluluklara uymayanlar hakkında söz konusu Kanunun mükerrer 355. maddesine göre uygulanan özel usulsüzlük cezalarının miktarları 01.08.2022 tarihinden itibaren artırılmaktadır.

--- 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle, nakdi sermaye artırımına ilişkin indirim uygulamasında değişiklik yapılmıştır.

     5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’na eklenen Geçici 15. madde ile yeni Varlık Barışı sistemi getirilmiştir. Yeni sistemde %3 vergi ödenecektir.

--- 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun uygulamalarında teminat olarak kabul edilebilmesi amacıyla, Türkiye'de yerleşik sigorta şirketleri tarafından kefalet sigortası kapsamında düzenlenen kefalet senetleri de teminat olarak verilebilecektir.

--- Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listenin de yer alan “Sadece elektrik motorlu olanlar” tanımında yer alan taşıtların özel tüketim vergisi oranları indirilmiştir.

--- Tacirler, saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin ziyaa uğraması durumunda zıyaı öğrenme tarihinden itibaren otuz gün içinde dava açabileceklerdir.

Değişikliklere ilişkin açıklamalar aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

Konuyla ilgili açıklamalarımız için tıklayınız.

7417 Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun