İflâs İdare Memurlarından Birinin YMM veya SMMM Olması Zorunluluğu Getirildi

7327 Sayılı İcra ve İflâs Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

Sayın Üyemiz,

2004 sayılı İcra ve İflâs Kanunu’nun 223. maddesinde yapılan değişiklik düzenlemesi uyarınca; İflâs idare memurları, bilirkişilik bölge kurulları tarafından oluşturulan iflâs idare memurları listesinden seçilecek olup; bu şekilde seçilen iflâs idare memurlarından birinin yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir olması zorunludur.

Listeye kayıt için, Adalet Bakanlığı tarafından izin verilen kurumlardan alınacak eğitimin tamamlanmış olması şarttır.

Listede görevlendirilecek memurun bulunmaması hâlinde liste dışından görevlendirme yapılabilecektir.

Bir iflâs idare memuru, eş zamanlı olarak beşten fazla dosyada görev alamayacaktır.

İflâs idare memurlarının nitelikleri, denetimi, eğitimi, eğitim verecek kurumlar ve eğitimden muaf tutulacaklar ile düzenlemenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Adalet Bakanlığınca yürürlüğe konulan yönetmelikte belirlenecektir.

19 Haziran 2021tarihli ve 31516 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “İcra Ve İflâs Kanunu İle  Bazı  Kanunlarda  Değişiklik  Yapılmasına  Dair  Kanun” ile 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflâs Kanununun 223'üncümaddesine eklenen fıkra uyarınca;

 - İflâs idare memurları, bilirkişilik bölge kurulları tarafından oluşturulan iflâs idare memurları listesinden seçilecek olup; bu şekilde seçilen iflâs idare memurlarından birinin Yeminli Mali  Müşavir  veya  Serbest  Muhasebeci  Mali  Müşavir  olması zorunludur.

⎯ Listeye kayıt için, Adalet Bakanlığı tarafından izin verilen kurumlardan alınacak eğitimin tamamlanmış olması şarttır.

⎯ Listede görevlendirilecek memurun bulunmaması hâlinde liste dışından görevlendirme yapılır ve bu durum bölge kuruluna bildirilir.

⎯ Bir iflâs idare memuru, eş zamanlı olarak beşten fazla dosyada görev alamaz.

⎯ İflâs idare memurlarının nitelikleri, denetimi, eğitimi, eğitim verecek kurumlar ve eğitimden  muaf  tutulacaklar  ile  223'üncü maddenin  uygulanmasına  ilişkin  diğer hususlar Adalet Bakanlığınca yürürlüğe konulan yönetmelikte belirlenir.

Bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz.

7327 Sayılı İcra ve İflâs Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun için tıklayınız.